Анализ на Световната банка за работата в образователната система и липсата

...
Анализ на Световната банка за работата в образователната система и липсата
Коментари Харесай

Младите учители напускат до 2 години в клас. Във Варна наблягат на кадри по професионална подготовка

Анализ на Световната банка за работата в просветителната система и неналичието на учители в страната, както и инструментите на Европейска комисия за интервала 2021-2027 година, които ще поддържат структурните промени в просветителната система разискаха европейски експерти, министърът на образованието Николай Денков, зам.-министърът Мария Гайдарова, представители на синдикати, шефове, РУО и учители на онлайн конференция през днешния ден " Пътна карта за политиките на учителите ". В самото начало министър Денков уточни, че благодари на Европейска комисия, на експертния капацитет на Световната банка. Той добави, че вече у нас се следи промяна на поколенията в просветителната система, но съобщи, че едвам 10% от младите учители остават в системата след влизането си в нея, а множеството я напущат до 2 години.

Данните от изследването на Световната банка (период 2014-2018 г.) са същите - Едва към 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в просветителната система. Повече от половината напущат още след първата си година в учебно заведение. Най-критична е втората година - след нея си потеглят приблизително 60% от тези, които са се задържали там до този миг. След третата година сменят специалността още 56% от новопостъпилите педагози.

През 2019 година отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това евентуално е резултат от кампанията за привличане на младежи към учителската специалност и повишаването на заплатите в просветителната система. Този резултат обаче може да е краткотраен, в случай че не се вземат спомагателни марки за задържане на експертите в системата, показват създателите на проучването.

Естествено, най-многобройна е групата на напускащите педагози заради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 година те са били 18,7% от всички, излезли от учебно заведение. Това значи, че системата губи експерти в своята най-активна възраст, които имат максимален капацитет да се развиват и да вкарват новаторски практики, разясняват специалистите на Световната банка.

Николай Денков означи и българската процедура, която носи стрес в системата и измежду учителите - шефовете са си разрешавали да приключват договорите на учителите след края на образователната година. За новопостъпилите е мъчно - ниска заплата, без поддръжка, базови учебни заведения, коронавирус усложнения, няма напътствие за хибридното образование, а младите казвали, че имат потребност от поддръжка. Да се види по какъв начин наподобява пътната карта, още в първите два месеца новото държавно управление да се опита да помогне на системата, сподели в умозаключение Николай Денков.

Томас Призцков, представител на структурните промени в Европейска комисия и Фабрицио Дзаркони, представител на Световната банка за България - благодариха за напъните от българска страна и означиха компликациите след пандемията от ковид с отдалеченото обучение, както и проучиха, че пътната карта за учителите в България е значим инструмент за развиване на системата.

Мария Гайдарова изиска да се приказва и за проблемите и вероятностите, свързани с квалификация и развиване и означи, че съществуването на пътна карта на политиката на учителите е значимо като рамка, с цел да се знае по какъв начин да бъдат планувани вложенията. Тя прикани за незабавни дейности за приемане на пътната карта, приоритизиране и обмисляне и акцентира нуждата да се поддържат учителите от другите райони със специфики. Зам.-министърът изиска и поддръжка за новопостъпили учители, по думите й младият преподавател би трябвало да дава отговор на публичните потребности, а се сблъсква с проблеми, за които не е бил квалифициран в университета. Нужно е също той да остане в системата на междинното обучение, която да се обезпечи с педагогичен експерти от предучилищното и учебното обучение. За образованието на млади учители към този момент трябва практическа устременост, методика, нравственос и рефлексия, те да се включат с проучвателен планове, уоркшоп, както и да имат наставници по време на своето образование, в това число да се включи съдействие сред висшите образователни заведения и учебните заведения, уточни Гайдарова. Мнението й е, че в процеса шефовете и старши-учителите би трябвало да имат самодейна роля.

Мария Гайдарова изиска да има и нововъведения, оценяване и мониторинг за възстановяване на резултатите на учениците за реализиране на качествено обучение.

По поръчка на Министерството на образованието и науката (МОН) и с финансиране от Европейската комисия направената " Пътна карта на политиките за учители " разписва краткосрочни ограничения за подготовка на педагозите по отношение на техните потребности и тези на учениците. Световната банка предлага стратегия за въвеждане на начинаещи преподаватели в учителската специалност. Тя ще се основава на попечителство през първите две години в учебно заведение и ще включва разнообразни ограничения за тяхната поддръжка. Заложени са също образования за учителите-наставници, с цел да бъдат оптимално потребни на по-младите си сътрудници. Целта на друга стратегия е непрекъснатото повишение на квалификацията на учителите за преподаването да стане по-ефективно. Тук фокусът е подложен върху повишение на четивната просветеност на учениците.

Дългосрочните ограничения, препоръчани от СБ, включват подобряване на управническия потенциал и преосмисляне на модела за професионално развитие на педагогическите експерти. Ще бъдат апробирани партньорства сред разнообразни учебни заведения, в границите на които учители и шефове ще обменят положителни практики за образование и за ръководство на просветителните институции.

От Световната банка предлагат да се създаде звено за събиране на данни за работната мощ в просветителната система, както и механизъм за премерване на компетентностите на база на уменията за преподаване по даден предмет, на цифровите умения, мотивацията, престижа, резултата върху ученето на децата и други

За МОН се смята, че има богата осведомителна система с нужния потенциал да оправи с обмисляне и оценка на потребностите. Световната банка желае промени по четири тематики.

- Рамката за кариерно развиване, фокусирана към резултатите на учениците

- България да стартира да извършва стратегия за поддръжка на учебните заведения за мерене на същински резултати

- Подкрепа за кариерно развиване на водачите, пакет за първична подготовка на учители и потребността да се дава бърза връзка в образователните заведения

- Да се проследят просветителните резултати, развиването не учениците и учителите

Това, по думите на Десислава Кузнецова, са базови процеси, които системата би трябвало незабавно да оздрави и да стартира да извършва по нов метод. Нужна е и връзка сред висшите образователни заведения и учебните заведения, каза специалистът, взел участие в правенето на проекта.

За покачване на средната работна заплата на учителя бе обещано единствено съпоставяне в годините, като се отбелязва растеж, само че за ново покачване не бе упоменато. Посочени бяха обаче спомагателните трудови хонорари, вдишване на разноските за превоз, наставничеството да е основен миг в поддръжка на млади и новоназначени учители. Кузнецова даде данни и за системата за професионална квалификационна степен, към която имало огромен интерес. По градове, да вземем за пример - в Плевен - подготовка посредством попечителство, във Варна - с новоназначения по професионална подготовка, в Разград - била застъпена грамотността по БЕЛ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР